Magetrening for spedbarn: 5 tips i hverdagen

Magetrening for spedbarn bør begynne rundt 2-måneders alder. Dette for at barnet skal kunne utvikle kjernemuskulaturen på et tidlig tidspunkt og trene på hånd-øye koordinasjonen (les mer om dette her).

Allerede fra fødselen av klarer barnet løfte sitt eget hodet nok til finne brystet til mor og snu hodet til siden for å gi frie luftveier. Etterhvert som barnet blir eldre trengs det lengre og oftere økter i mageleie for å utvikle en sterk nakke og rygg. Anbefaling om 40 minutter daglig magetrening ved 3 måneders alder gir barnet tilfredstillende trening og mulighet til å utvikle muskulatur i nakke og øvre rygg, samt endre nakkekurven. Vi er født i en C-form der kurvene i ryggen naturlig bøyes fremover, dette gjelder også for nakken. Etter mye trening i mageleie endrer barnet sin kurve til å naturlig bøye motsatt vei, slik som hos eldre barn og voksne. Uten tilfredstillende magetrening vil ikke barnet utvikle normal skjelettkurvatur.

Ikke alle spedbarn under 4 måneder er særlig glad i magetrening, så det gjelder å være litt oppfinnsom.

Her er 5 tips for magetrening for spedbarn.

  1. Snu barnet på magen etter hvert bleieskift. Dette blir en del tid i løpet av dagen og er en enkel regel å huske på.
  2. La barnet ligge på fanget ditt med magen sin mellom lårene dine, og med den siden som støtter albuene noe høyere enn resten. Tyngdekraften er den største utfordringen for spedbarnet. Ved å la barnet ligge i «oppoverbakke» blir det lettere å løfte hodet.
  3. Se barnet i øynene under magetreningen og vis med ditt smil at du oppmuntrer barnet til denne «harde» treningen.
  4. Har barnet eldre søsken? La de andre barna underholde spedbarnet.
  5. Har barnet en favorittside i mageleie? Pass på å stimulere barnet fra motsatt side. Bruk lys, lyd og leker.

Alle barn må starte i det små før det utvikler utholdenhet. Start dermed med korte økter på 20-30 sekunder for deretter å bygge opp til flere minutter. I 2-måneders alder gjelder det å ha hyppige, men korte økter. I 3-måneders alder er barnet mer utholden og kan ha lengre og færre økter. Ved 4-måneders alder liker de alle fleste spedbarn å ligge på magen og bør ligge mye av sin våkne tid på magen.

shutterstock_81387667