Rytme og Hjernen: Forstå hvordan rytme og timing påvirker læring

Rytme og timing er begreper vi kjenner fra musikken, men det er ikke bare i musikken det spiller en viktig rolle. Hjernen kommuniserer med seg selv og resten av kroppen gjennom rytme og timing. Vi vet at nervesignalene som transporterer informasjon mellom deler av hjernen og resten av kroppen er koblet sammen gjennom timing og ikke gjennom fysisk kobling. Det betyr at selv om hånden og hjernen ikke er fysisk koblet sammen klarer hjernen å sende signaler til hånden om at hånden f.eks skal strekke seg etter et glass med vann og føre det til munnen. Denne koblingen mellom hånden og hjernen skjer via timing. Nerveceller som er aktive på samme TID, klarer å kommunisere sammen selv om de ikke er på samme STED.

Forskning har vist at det er særlig lillehjernen (cerebellum) og basal gangliene som er ansvarlig for rytme og timing i hjernen, i tillegg til premotor og prefrontale deler. Denne timingen i hjernen er viktig for mange ferdigheter; språkforståelse, lesing, oppmerksomhet, hukommelse, kognitiv hastighet, beslutningstaking, impulskontroll og motorikk.

De siste 10-15 årene har det blitt forsket en god del på problemer med timing i hjernen, og det er funnet sammenhenger mellom redusert timing i hjernen og blant annet ADHD, dysleksi og autisme (referanser 1,2).

Timing i hjernen kan trenes ettersom hjernen kan endres (kalt nevroplastisitet) via spesifikke øvelser der barnet følger gitte rytmer. Barnet utfører rytme/klappe bevegelser med hender og føtter ofte i tillegg til lyd og/eller visuell feedback. Interactive metronome er et av treningsprogrammene brukt for å trene timing og rytme i hjernen både hos barn med utviklingsforstyrrelser og voksne idrettsprofiler.

Her er en video om timing i hjernen:

 

Her kommer noen forslag til leker som trener timing og rytme i hjernen:

Hoppe paradis

Hoppe paradis er kanskje ikke like vanlig idag som for 30 år siden, men det er en kjempefin lek for barn som trener blant annet timing mellom hjernen og fot. I tillegg er den utmerket for å trene hånd-øye koordinasjon når man kaster steinen i de forskjellige rutene.

shutterstock_202967809

Hoppe hoppetau

Hoppetau er en velkjent lek for barn og er ypperlig for å trene timing og rytme i kroppen. Hvis man hopper i stort tau kan de som slenger tauet også synge barnesanger for å gjøre det lettere å holde takten.

shutterstock_155393843

Kaste ball og drible basketball

Drible ball hjelper med timing og rytme. Jo mer man dribler jo lettere er det å følge en rytme. Det enkleste er å drible med en hånd, deretter fra hånd til hånd, og så mellom bena. Ved å kaste/ta imot ball trenes også timing og rytme, samt hånd-øye koordinasjonen.

shutterstock_234054226.jpg

Spille trommer

Å spille trommer i takt med en rytme er en kjempefin øvelse for barn som har nedsatt timing i hjernen. La barnet følge en enkle rytme for så gjøre det mer kompleks etterhvert.

shutterstock_140933203

Klappesanger

Klappesanger er morsomme og kan gjøres at barn i de fleste aldre. To av de mest kjente klappesangene på norsk er «Klappe, klappe, søte» og «Hode, skulder, kne og tå».

shutterstock_15812026

Forskning:

Distinct neural substrates of duration-based and beat-based auditory timing.

A Unified Model of Time Perception Accounts for Duration-Based and Beat-Based Timing Mechanisms.

Rhythm perception and production predict reading abilities in developmental dyslexia.

Rhythm and timing in autism: learning to dance.